Opiskeluhuollon tiedote 2. asteen opiskelijoille, huoltajille ja oppilaitosten henkilökunnalle lukuvuodelle 2024 –2025

Klikkaamalla tiedotteen auki saat tarkempaa tietoa opiskeluterveydenhuollon (terveydenhoitaja) sekä opiskeluhuollon (kuraattori, psykologi) palveluista!

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto sisältää sekä terveyden- että sairaanhoidon palvelut. Niihin kuuluvat terveystarkastukset, mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen toteaminen ja hoito, seksuaaliterveyspalvelut sekä opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen. Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat opiskelijalle vapaaehtoisia sekä pääosin maksuttomia. Maksullisia ovat ainoastaan sairaanhoidolliset lääkärikäynnit 18 vuotta täyttäneille lukuun ottamatta mielenterveyskäyntejä.

Opiskeluterveydenhuollon vastaanottopalvelut järjestetään isoimpien ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden yhteydessä, Tampereella keskitetyssä toimipisteessä sekä kuntien muissa terveydenhuollon toimipisteissä.

Yhteydenotto opiskeluterveydenhuoltoon  

Terveystarkastusten alkamisesta tiedotetaan erikseen ryhmäkohtaisesti. Lääkärin vastaanotolle aika varataan terveydenhoitajan kautta.

Kiireellinen hoito 

Opiskeluterveydenhuollossa ei järjestetä päivystyksellistä sairaanhoitoa, joka tarkoittaa mm. äkillisen sairastumisen tai vamman välitöntä arviointia ja hoitoa. Jos tarvitaan terveysongelmaan hoitoa 1-3 päivän kuluessa, niin hakeudutaan päivystyspalveluihin. Tietoa Pirkanmaan hyvinvointialueen kiireellisestä hoidosta ja päivystyksestä Kiireellinen hoito ja päivystys

 

Kuraattori- ja psykologipalvelut

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluilla tuetaan opiskelijoiden oppimista ja hyvinvointia. Palvelut ovat maksuttomia.

Opiskeluhuollon kuraattori auttaa opiskelijoita ihmissuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja opiskelun haasteissa sekä tukee erilaisissa elämänmuutos - ja kriisitilanteissa. Tapaamisten aiheita voivat olla esimerkiksi opiskelun epäsäännöllisyys, päihteiden käyttö, pelaaminen, talouteen tai elämänhallintaan liittyvät kysymykset, pelot, ahdistuneisuus ja mielialan lasku. Opiskelijan tuen tarvetta arvioidaan tarvittaessa muun tukiverkoston kanssa.

Opiskeluhuollon psykologi tukee opiskelijoita opiskelukyvyn ja tunne-elämän haasteissa. Psykologin tehtävät liittyvät esimerkiksi oppimisen, mielenterveyden sekä tunne-elämän haasteiden arvioimiseen ja näissä tukemiseen. Psykologin kartoitusten sekä tutkimusten tarvetta suunnitellaan yhdessä opiskelijan (ja huoltajien), opetushenkilöstön sekä terveydenhuollon ja opiskeluhuollon asiantuntijoiden kanssa.

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tarkoitetaan toimintakulttuuria ja toimia, joilla koko oppilaitosyhteisössä edistetään opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä opiskeluympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat kaikki opiskeluhuollon toimijat. Yhteisöllistä opiskeluhuoltotyötä tehdään oppilaitoksen ja opiskelijoiden tarpeista lähtien ja ajankohtaisiin ilmiöihin vastaten. Esimerkkejä yhteisöllisestä työstä ovat erilaiset teemapäivät ja oppilaitoksen tapahtumat.

 

Kehitä palveluita kanssamme! 

Palveluitamme koskevia palautteita ja kehittämisehdotuksia voi antaa suoraan työntekijöillemme sekä https://www.pirha.fi/palaute kautta. 

 

Antoisaa alkavaa opiskeluvuotta! 

Yhteistyöterveisin, 

Terveydenhoitaja Eija Aro, p. 040 487 6436, [email protected]

Kuraattori Salla Vainionperä, p. 040 181 9036, [email protected]

Psykologi Pauliina Rögård, p. 040 637 7415, [email protected]

 

Pirkanmaan hyvinvointialueen läntisen alueen opiskeluhuollon palvelupäällikkö Heidi Härmä, p 050 330 7858, [email protected]

Apulaisylilääkäri Heli Perttunen, [email protected]